Author Archive Ludy Botman

Blog over vitaliteit in de zorg

Vitaliteit in de zorg.

 

Van de week viel er een reclame krantje over zorg en welzijn in de brievenbus. Natuurlijk was ik geïnteresseerd en ik heb hem helemaal uitgespit. Wat me opviel was, dat het woord vitaliteit er een paar keer in stond. In relatie tot de cliënt/patiënt en in relatie tot mantelzorgers en ook in relatie tot het werk. Maar geen enkele  keer  in relatie tot de verpleegkundige of ziekenverzorgende zelf.
Na jaren gewerkt te hebben in de zorg en daarnaast ook gewoon mijn privéleven te hebben geleefd, kan ik zeggen dat ik het een hele klus vindt om vitaal te blijven.
Ik ben pas 58 jaar en mag nog bijna 10 jaar werken. En hoe doe ik dat dan?Na een aantal pijnlijke lessen heb ik geleerd hoe ik goed voor mezelf kan zorgen. En dat breng ik nu vol overtuiging in de praktijk en ik ga ervan uit dat ik het nog minstens 10 jaar vol houdt.
Ik weet het, verpleegkundigen en ziekenverzorgenden denken in de eerst plaats aan een ander. Dat zit in onze natuur, zorgen voor een ander is ons levensdoel. Maar het is eigenlijk niet eens zo moeilijk om ook goed te zorgen voor jezelf. En zeker als je daar maar vroeg genoeg mee begint.
Mijn passie ligt dus in het bewust worden van mijn collegae en handreikingen te geven hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Ik durf te wedden dat heel veel mensen al veel doen, het gaat mij ook meer om de bewustwording. Dan heb je toch eerder in de gaten als je uit evenwicht dreigt te raken en dan heb je ook meer handvatten om jezelf weer in balans te brengen.
Want laten we eerlijk zijn, het werken in de zorg is heel goed als het in het privéleven allemaal goed gaat. Maar voor hoe lang gaat het goed? Voordat je het weet is er wel een kind dat ziek is, of examens moet doen, of liefdesverdriet heeft, of heb je een relatie die niet lekker gaat, of een ouder die meer aandacht nodig heeft. Kortom, uit balans raken hoort ook bij het leven, dat kan je niet voorkomen.
Wat is nu eigenlijk de clou van goed voor jezelf zorgen? Jezelf goed leren kennen. Wat past bij jou, wat dient jou en waar hou je van. En het fijne is dan weer, als je jezelf goed kent, begrijp je ook de zorgvragers veel beter en wordt het werken in de zorg alleen maar leuker en interessanter. En zo is het cirkeltje rond. Zorgen voor jezelf is ook zorgen voor de ander en zorgen voor de ander is ook zorgen voor jezelf.
En waar begin je dan? Nou, bijvoorbeeld bij het invullen van de vragenlijst die je kan aanvragen op www.bewustzorgen.nl. En als je wil kan je daar een gratis mini-consult bij krijgen van 30 min.
En als je in een team werkt kan je een vitaliteits-workshop aanvragen, waarbij iedereen de vragenlijst in vult, er samen mee werkt in een 2 uur durende workhop en aan het eind ligt er een team-health-plan klaar.
En als je het gevoel hebt al uit balans te raken , kan je meedoen met de Latifa-meditatie. Dat brengt rust in het hoofd en lichaam, waardoor de antwoorden die je nodig hebt, vanzelf boven komen drijven.
Dit alles is te vinden op www.bewustzorgen.nl.
Ik wens jullie een fijne dag toe.